Nieuws

 

 

Koffieuur Oekrainers

Thuiskomen, een veilige haven. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar helaas niet voor iedereen. Vanuit de Oekraïne zijn nu veel mensen op de vlucht.
Vanaf vandaag (dinsdag 15 maart) zullen er door de gemeente Beuningen ongeveer 250 mensen uit de Oekraïne, tijdelijk worden opgevangen in sporthal De Tinnegieter. De Tinnegieter fungeert als eerste noodopvang; van daaruit zullen de vluchtelingen doorstromen naar een plek waar ze langer kunnen verblijven.

Vanuit de gemeente Beuningen is de vraag gesteld aan de prot. en R.K. kerk of er vanaf
vandaag in een van de kerken dagelijks (7 dagen/week) een ontmoetingsuurtje van 15.00 - 16.00 uur kan worden georganiseerd waarin zij even in een andere omgeving rustig kunnen koffiedrinken en ontmoeten.
Hier willen we graag samen gehoor aan geven en na overleg zal dit gaan plaatsvinden in de protestantse kerk, in eerste instantie in de ontmoetingsruimte. Deze is dagelijks beschikbaar op dit tijdstip en het is fijn dat we op deze manier als kerken in Beuningen gezamenlijk iets kunnen betekenen voor deze mensen, die huis en haard hebben moeten verlaten en hier in Beuningen tijdelijk onderdak krijgen. Om zo hopelijk een beetje thuisgevoel te kunnen geven.


Om dit te organiseren hebben we veel vrijwilligers nodig, gastvrouwen en -heren die de gasten willen ontvangen en koffie, thee of limonade willen schenken.


Hulp aanbieden of meer informatie vragen, kan door een e-mail te sturen naar 
koffieuur.oekrainers@rivierenlandoost.nl

 

Geef daarbij ook aan welke dagen in de week / welke data je beschikbaar bent. Er zijn op dit moment al veel vrijwilligers die zich opgegeven hebben, dus mogelijk dat we u op een reservelijst zullen plaatsen. We weten op dit moment nog niet hoelang we dit ontmoetingsuurtje zullen organiseren dus wellicht kunnen we later nog meer mensen gebruiken.

 

Laatste update (15/3): Er zijn nog geen Oekraïners in de Tinnegieter. Daarom zal vandaag het ontmoetingsuurtje ook niet doorgaan. We zijn in contact met de gemeente en die geeft aan op welk moment het ontmoetingsuurtje kan gaan starten.

 

Naast dit ontmoetingsuurtje zal ook de Corneliuskerk open zijn van 10.00 16.00 uur. Dit project Open kerk draait al enige tijd en hiervoor zijn voldoende vrijwilligers op dit moment.

 

Een prijs gewonnen

'Goed voor duurzame innovatie'!
Alle Dwarrels nog aan toe, wat we nú toch hebben gewonnen: een bedrag van 10.000 euro voor de pop-up wagen van Dwarrels met sociale initiatieven!!
Wat!? Ja echt ,een heel mooi groot bedrag waar we vele projecten van kunnen laten groeien en open laten bloeien.
Via de actie 'Goed voor duurzame innovatie' van GroeneKerken en Maatschappij van Welstand! Ds. Dick Sonneveld heeft vorig jaar onze plannen in geuren en kleuren beschreven en voor der wedstrijd ingediend. Maar niet alleen onze pop-upwagen heeft te maken met innovatie en duurzaamheid. We hebben ook zonnepanelen op De Schakel gelegd en we zijn als gemeente betrokken bij de zelfoogsttuin op het land van voormalig fruitbedrijf De Weeropper. Het juryrapport zegt over het ingediende project: ‘We zijn onder de indruk van de manier waarop u als kerkelijke gemeenschap heel breed naar duurzaamheid kijkt en op veel terreinen stappen zet. Er wordt veel verbinding gezocht met de omgeving en tussen dorpen en burgelijke gemeenten, maar er ontstaat ook een nieuwe binding met jongere generaties’. We zijn ongelofelijk blij en dankbaar dat we met deze prijs met de ‘Dwarrel-wagen’ op weg kunnen om voor mensen in de regio soep- en koffierustplek te zijn, ontmoetingspunt en inspiratietent op klimaatpelgrimages en (dauwtrap?)wandelingen!


Laura de Bruin
Jan Willem Drost