Winssen Aan de Notaris Stephanus Roesstraat nummer 11 staat, op een kleine begraafplaats, de Hervormde kerk. Het is in haar huidige gedaante een t-vormig gebouwtje. Gebouwd als zaalkerkje in 1805 en vergroot in 1873 met een dwarspand en voorzien van een klokkentoren.

Historie

In 1805 werd de aan de Hoofdstraat gelegen hofstede 'Den Notenboomgaard' aangekocht en ingericht als pastorie voor de predikant Ds. A. Carlier. Deze was samen met de koster-schoolmeester Ludolf van Beem door de gecommitteerden van de Hervormde Gemeente gevolmachtigd om te komen tot de bouw van een nieuw kerkje. Nog in hetzelfde jaar werd een kerkzaal gebouwd van 9 bij 5 meter, opgetrokken in klein-formaat grauw-rode baksteen. De bouwer was aannemer Otto Migchielsen en hij voerde het uit voor de som van 1.448 gulden. De kosten werden betaald uit liefdegiften van de Hervormde Gemeente.

Het kerkje werd in 1805 oorspronkelijk gebouwd als zaalkerk, midden op de oude weg tussen het toenmalige Huis te Winssen en het dorp. In 1873 werd de zaalkerk uitgebouwd met een "voorschip’" en de klokkentoren. Het kerkje, aangewezen als gemeentelijk monument en als officiële trouwlocatie van de gemeente Beuningen, is een van de pareltjes van het dorp.

 

Sinds 2016 zijn er vanwege teruglopende kerkbezoeken geen diensten meer. Wel is het nog in gebruik als Cultuurkerkje en kan ook gebruikt worden als trouwlocatie.